Legg til varer underveis i uken
Legger du til varer litt og litt gjennom uka er nesten hele jobben gjort når du skal legge inn neste bestilling
Lutefisk med bacon | ||
3 kg | Lutefisk | |
3 ss | Salt, havsalt | |
300 g | Bacon, skivet | |
1 håndfull | Gressløk, frisk | |
Saus | ||
5 dl | Matfløte | |
30 g | Meierismør | |
2 ss | Hvetemel, siktet | |
2 ss | Sennep, fin | |
2 ss | Dijonsennep | |
1 ss | Worcestershire-saus | |
1 stk | Sitroner, økologisk | |
1 klype | Cayennepepper | |
50 g | Meierismør | |
1 klype | Salt, havsalt | |
1 klype | Hvit Pepper, malt | |
Ertestuing | ||
2 pk | Erter, frosne | |
100 g | Meierismør | |
1 klype | Salt, havsalt | |
1 klype | Hvit Pepper, malt | |
Poteter | ||
1 kg | Poteter | |
1 håndfull | Kruspersille, fersk, finhakket | |
4 ss | Meierismør |
Lutefisk
Start med sausen.
Varm opp fløtemelken. Bland smør og hvetemel og litt salt til jevning. Rett før oppkok blander du inn jevningen. La det koke noen min. mens du rører kraftig med en visp.
Sil sausen over i en annen kasserolle. Tilsett sennep, dijonsennep, worcestersaus, saften av 1 sitron og kajennepepper. Rør inn 50 gram smør for å gjøre sausen ekstra glatt og velsmakende. Smak til med salt og pepper.
Del lutefisken i porsjonsstykker, og beregn gode biter per person. Legg fisken i glassform med lokk. Salt fisken godt med fingersalt. Sett på lokket og sett formen inn i ovnen på 180 grader i ca. 20 min.
Stek baconterninger sprø og gyllenbrune og bland inn en bunt finhakket gressløk i baconfettet like før servering.
Fisken må renne godt av før servering, den skal være fast. Server sammen med bacon, baconfett, sennepssaus, ertestuing og poteter.
Ertestuing
Kok frosne erter i lettsaltet vann i 1 min.
Ha de varme ertene over i en blender. Tilsett smør, og kjør til en glatt og fin puré.
Smak til med salt og hvit pepper.
Poteter
Vask potetene godt. Legg dem i kokende lettsaltet vann. La potetene småkoke i ca. 12-15 minutter.
Hell av vannet, og skrell potetene mens de er varme.
Tilsett smør og hakket persille i potetene rett før servering.
Foto:
Stian Broch