Klassisk ostekake med jordbær
Dr. Oetker

Klassisk ostekake med jordbær

5 tMiddels
kr 415,30
1 porsjonkr 253,18 per porsjon
De fleste liker ostekake og det er lite som slår en klassiker på festdagen. Ostekaken har en deilig vaniljesmak, og de friske jordbærene i kremen og de søte marengstoppene gjør den ekstra dekorativ. 1 porsjon tilsvarer en hel kake.

Kjeksbunn
155 gMeierismør
340 gKjeks, søt
50 gMandler, hakkede
Ostekrem
100 gJordbær, ferske
4 stkGelatinplater
400 gKremost, naturell
1 tsVaniljeekstrakt
1,5 dlCreme fraiche
130 gMelis
3 dlKremfløte
Gelélokk
3 stkGelatinplater
3 dlSaft, jordbær
2 tsGelefarge, rød
Minimarengs og bær
2 stkEggehvite
0,5 tsSalt, fint
1,2 dlSukker
100 gJordbær, ferske
10 gSitronmelisse, fersk
Instruksjoner
1

Kjeksbunn: Dekk bunnen av en springform med bakepapir og ha gjerne kakeplast langs kanten slik at kaken er enkel å fjerne fra formen.

2

Finn frem en liten kjele og smelt smør. Knus kjeksen i en foodprocessor (ha eventuelt kjeksen i en pose og knus med kjevle). Bland kjeks og mandler sammen med det smeltede smøret.

3

Hell kjeksmassen i springformen og press den jevnt ut så hele bunnen er dekket. Sett kakeformen i kjøleskap så bunnen stivner.

4

Ostekrem: Skyll jordbær og skjær av toppen så de har en rett flate å stå på. Skjær bærene i to og plasser de langs kanten i springformen slik at de står tett med skjæreflaten mot kakeformen.

5

Bløtlegg gelatinbladene i kaldt vann i ca. 10 minutter, smelt de så over vannbad. I en annen bolle rører du kremost, vaniljekstrakt, creme fraiche og melis til en jevn ostekrem.

6

Tilsett et par spiseskjeer ostekrem i den smeltede gelatinen og vend forsiktig sammen. Vend ostekremen med gelatin i resten av ostekremen.

7

Pisk fløten til den danner myke topper. Vend det så inn i ostekremen. Hell det over i springformen med den avkjølte kjeksbunnen og jordbærene mens du jevner ut toppen. Avkjøl kaken i kjøleskap i ca. 3 timer.

8

Gelélokk: Bløtlegg gelatinbladene i kaldt vann. Varm forsiktig opp saft i en liten kjele. Hell vannet av gelatinen og rør gelatinen ut i den vamre saften. La det avkjøles til saften nesten er romtemperert og tilsett deretter rød konditorfarge.

9

Hell den flytende geléen på den avkjølte ostekaken. Hell forsiktig så du ikke lager spor i ostekremen. Sett kaken i kjøleskap til geléen har stivnet helt.

10

Minimarengs og bær: Forvarm stekeovnen til 60-80˚C over- og undervarme.

11

Skill eggehvitene og eggeplommene. Vær forsiktig så det ikke er noen rester av eggeplomme i hviten.

12

Pisk eggehvitene og salt i en ren og tørr bolle til det blir en luftig og fast masse. Tilsett så litt og litt sukker under pisking. Fortsett å piske i noen minutter etter at alt sukkeret løser seg opp.

13

Ha marengsmassen i en sprøytepose med en liten rund tipp. Sprøyt små marengstopper ut på en stekeplate kledd med bakepapir.

14

Stek/tørk marengsen i stekeovnen i ca. 1,5-2 timer til de er helt tørre. Dersom marengsen får farge, sett ned temperaturen. Åpne gjerne ovnsdøren jevnlig for å slippe ut damp slik at de tørker raskere. Når marengsen er helt tørre tas de ut av ovnen og avkjøles.

15

Pynt kaken med jordbær, minimarengs og sitronmelisse like før servering. Marengsene som blir til overs oppbevares i en lufttett beholder og kan spises som de er.

Foto:

Dr. Oetker