Ribbe med karamelliserte epler, mandelpotetmos og rosenkålsalat
Oda

Ribbe med karamelliserte epler, mandelpotetmos og rosenkålsalat

2 d 8 tVanskelig
kr 957,40
6 porsjonerkr 109,01 per porsjon
Gjør deg klar for en høytidelig smaksopplevelse! Saftig ribbe med mandelpotetmos, karamelliserte epler med tyttebær og tranebær, og en frisk rosenkålsalat med fiken, mandler og skivede røde epler. Et smakfullt julemåltid, perfekt for julefest og julestemning. Og husk, ribben skal forberedes to dager før steking.

Ribbe
1 stkRibbe
2 stkGul løk
4 stkGulrøtter
4 feddHvitløk
2 stkStjerneanis
6 stkNellik, hel
2 stkAppelsin
3 dlFløte, til saus
Karamelliserte epler
3 stkEple, røde
50 gMeierismør
100 gSvisker
3 ssTranebær, tørkede
0,5 dlMandler
3 ssAkasiehonning
1 tsSalt, havsalt
4 stilkTimian, frisk
3 dlTyttebærsyltetøy
Mandelpotetmos
1 kgMandelpotet
100 gMeierismør
2 dlKremfløte
1 tsAnis, tørket
1 tsPepper, malt
1 tsSalt, havsalt
Rosenkålsalat
400 gFersk rosenkål
1 stkAppelsin, saften av
1 ssOlivenolje, extra virgin
0,5 tsSalt, havsalt
0,5 tsPepper, med kvern
2 stkEple, røde
4 stkFiken, ferske
2 ssMandler
2 ssValnøtter
Instruksjoner
1

Ribbe: To dager før steking rutes svoren opp med en skarp, spiss kniv; skjær gjennom svoren og litt ned i spekket. Gni ribben inn med salt og pepper, dekk med aluminiumsfolie og sett kjølig.

2

Forvarm ovnen til 250°C. Del grønnsaker i grove biter, appelsiner i båter og legg over i langpannen sammen med krydder. Legg ribben i langpannen med svorsiden opp og hell på ca. 3 dl kokende vann. Dekk med aluminiumsfolie, sett ribben i varm stekeovn og la den stå og dampe i ca. 45 min.

3

Ta langpannen ut av ovnen, fjern folien og legg en asjett eller sammenkrøllet aluminiumsfolie-ball under midten på ribben. Pass på at svoroverflaten blir jevn og heller litt ned på siden, slik at fettet renner av.

4
  1. Senk temperaturen til 120°C, sett langpannen midt i ovnen og stek i ca. 6 timer. Siste 10 minutter øker du temperaturen til 250°C. Pass godt på, nå skal svoren poppe og bli sprø. Sil av kraften og kok den opp med litt fløte til saus. Du kan eventuelt tilsette litt brunost og sennep for mer smak. Del opp ribba og pynt med delte fiken, eple, timian og annet grønt du liker.
5

Karamelliserte epler: Del epler i båter. Varm en panne med smør og surr eplene litt myke. Ha i svisker, tranebær og mandler. Tilsett honning og la alt steke på middels varme i ca. 5 minutter. Smak til med litt salt og topp med timian og tyttebær.

6

Mandelpotetmos: Skrell poteten og kok de myke. Hell av vannet og tilsett smør, la det smelte og ha deretter i fløte. Mos det godt sammen og tilsett anis, hvit pepper og salt.

7

Rosenkålsalat: Kok rosenkålen i saltet vann til de blir litt myke, men ikke overkokt. Ha de på et fat og del de opp litt, så du får litt løse blader, eventuelt del i to. Ha over appelsinsaft, olivenolje, salt og pepper og bland godt sammen. Skjær epler i tynne skiver og del fiken i båter. Topp med dette sammen med litt ristede mandler og valnøtter.

Man kan skjære litt lengre ned i svoren etter at ribben har dampet seg opp, så deler svorbitene seg bedre!