Kalkun med byggotto, grønn salat og gremolatadressing
Oda

Kalkun med byggotto, grønn salat og gremolatadressing

2 d 6 tVanskelig
kr 2 365,30
4 porsjonerkr 371,54 per porsjon
Prøv en ny vri på den tradisjonelle kalkunmiddagen! Denne oppskriften kombinerer saftig kalkun med en smakfull byggotto og frisk grønn salat, toppet med en herlig gremolatadressing. Husk å tine kalkunen i kjøleskapet i en pose i minst to dager før tilberedning.

Kalkun
1 stkHel kalkun, fryst
100 gMeierismør
4 feddHvitløk, finhakket
3 stkSitroner, økologisk
1 tsSalt, havsalt
1 tsPepper, med kvern
Grønn salat
1 stkAsparges, fersk
4 stilkStangselleri
1 stkAgurk
100 gDruer, grønne
100 gGrønnkål
2 ssMeierismør
0,5 dlOlivenolje, extra virgin
1 tsSalt, havsalt
1 tsPepper, med kvern
1 stkLime
10 gMynte, frisk
Bygotto
2 stkSjalottløk
2 feddHvitløk
3 ssOlivenolje, extra virgin
200 gByggryn
1 dlHvitvin
5 dlKraft, kylling
50 gParmesan, revet
300 gErter, frosne
75 gSpinat, liten
20 gBladpersille
1 stkSitroner, økologisk, saften av
50 gMeierismør
30 gParmesan, revet
Gremolatadressing
20 gBladpersille
50 gRuccula
1 stkSitroner, økologisk, skallet- og saften av
2 feddHvitløk, revet
2 dlOlivenolje, extra virgin
0,5 tsSalt, havsalt
0,5 tsPepper, med kvern
Instruksjoner
1

Kalkun: kalkunen bør tines i kjøleskap i en pose i minst to døgn.

2

La kalkunen ligge på kjøkkenbenken et par timer før du skal steke den. Tørk godt av kalkunen utvendig og innvendig. Ta tak i vingene og bøy dem bakover slik at kalkunen ligger med vingene «på nakken».

3

Smelt smør sammen med finhakket hvitløk. Del opp sitroner på langs og fyll kalkunen med disse. Pensle kalkunen med smør, strø over salt og pepper før du gnir det inn i skinnet.

4

Sett ovnen på 160-180°C. Beregne ca ½ time steketid pr kg kalkun. Pluss på ½ time hvis kalkunen er fylt. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av låret uten å treffe benet.

5

Øs over sjyen fra langpannen eller pensle kalkunen med smeltet smør med jevne mellomrom under stekningen. Når temperaturen viser 68-70°C er kalkunen ferdig. Stikk en spiss kniv inn i lårfestet; kraften som pipler ut skal være blank. Er den fortsatt rosa, må steketiden forlenges. La den ferdige kalkunen hvile minst 20 minutter før den skjæres opp.

6

Salat: Når kalkunen hviler lager du den grønne salaten. Kok asparges raskt i saltet vann. Del opp stangselleri og agurk i mindre biter. Behold druene hele, det er vakkert til servering. Surr grønnkålen i litt smør i en varm panne. Legg kalkunen på ett stort fat og dekorer med den grønne salaten rundt. Ha over litt olivenolje og salt og server med delt lime og litt frisk mynte.

7

Byggotto: Finhakk sjalottløk og hvitløk. Surr det mykt i en kasserolle med litt olivenolje. Ha i byggrynene og hvitvinen. La vinen koke inn og spe litt etter litt med kraften mens du rører. Når det er mykt har du i parmesan.

8

Mos erter grovt i en bolle. Ta av 1 dl kraft fra kalkunen og ha i en annen bolle. Ha i spinat (spar litt til topping) og kjør det slett med stavmikser. Tilsett finhakket persille og sitronsaft. Bland nå i erter og spinat-væsken i byggrynsrisottoen. Ha i smør og topp med litt parmesan og resten av spinaten.

9

Gremolatadressing: Finhakk persille og ruccola så fint du kan. Ha det i en bolle sammen med finrevet sitronskall og sitronsaft. Ha i revet hvitløk og olivenolje. Bland godt sammen og smak til med salt og pepper.