Legg til varer underveis i uken
Legger du til varer litt og litt gjennom uka er nesten hele jobben gjort når du skal legge inn neste bestilling
Kjøttkaker | ||
400 g | Kjøttdeig, storfe | |
2 dl | Melk, lett | |
0,5 stk | Brød, fint, helt, skiver uten skorper | |
1 stk | Sjalottløk, finhakket | |
2 fedd | Hvitløk, finhakket | |
1 håndfull | Kruspersille, fersk, finhakket | |
1 håndfull | Kjørvel, finhakket | |
1 klype | Salt, havsalt | |
1 klype | Pepper, med kvern | |
1 ss | Olivenolje, extra virgin | |
1 ss | Meierismør | |
Brun saus | ||
4 ss | Meierismør | |
4 ss | Hvetemel, siktet | |
12 g | Oksefond | |
6 dl | Vann | |
2 stk | Sjalottløk | |
1 klype | Pepper, med kvern | |
1 klype | Salt, havsalt | |
Rørte tyttebær | ||
500 g | Tyttebærsyltetøy | |
200 g | Sukker | |
Kålstuing | ||
600 g | Hodekål | |
4 dl | Kremfløte | |
4 ss | Rømme, lett | |
1 ts | Muskatnøtt, malt | |
1 klype | Salt, havsalt | |
1 klype | Pepper, med kvern | |
Ertestuing | ||
600 g | Erter, frosne | |
100 g | Meierismør | |
1 klype | Salt, havsalt | |
1 klype | Hvit Pepper, malt | |
Poteter | ||
8 stk | Poteter (Amandine) |
Kjøttkaker i brunsaus: Skjær skorpen av loffskivene og bløtlegg dem i 2 dl melk.
Bland kjøttdeig, hakket sjalottløk, finhakket hvitløk, finhakket bladpersille og kjørvel.
Press ut melken av loffen og tilsett i farsen. Jobb det godt sammen og smak til med salt og grovkvernet svart pepper.
Varm en jerngryte med litt olivenolje og smør. Lag pene kaker med to spiseskjeer som du først har dryppet i kaldt vann.
Stek kakene på middels sterk varme til de har fått fin farge. Stek dem på alle sidene slik at de blir pent brune. Ta ut kjøttkakene av gryten og lag brun saus i samme gryte.
Saus: Smør og hvetemel brunes godt på middels varme i gryten hvor du stekte kjøttkakene. Husk å røre hele tiden så ikke blandingen brenner seg. Når jevningen er blitt brun og fin, sper du på med kjøttkraft og hakket løk. La det koke i ca. 20 min. Smak til med salt og pepper.
Legg kjøttkakene tilbake i sausen og la dem koke i 20-30 min. på svak varme slik at sausen får god smak.
Poteter: Kok poteter til de er gjennomkokt.
Kålstuing: Skjær opp kålen til kålstuing og kok den med litt vann i en trykkoker eller i en gryte. Avkjøl i kaldt vann.
Varm opp fløte og rømme i en kjele. Klem ut vannet av kålen og tilsett i fløteblandingen, tilsett revet muskatnøtt og smak til med salt og pepper. Dryss over hakket bladpersille.
Ertestuing: Kok frosne erter i lettsaltet vann i 1 min. Ha de varme ertene over i en blender. Tilsett smør, og kjør til en glatt og fin puré. Smak til med salt og hvit pepper.
Tyttebær: Tin tyttebær. Hell tyttebær og sukker i en bolle til en kjøkkenmaskin. Bruk en grind og rør i ca. 20 min. Heller over på glass. Frys gjerne ned i plastbokser eller bruk tyttebærsyltetøy.
Server kjøttkakene med kokte poteter, kålstuing, ertestuing og rørte tyttebær.
Foto:
Stian Broch
1 Hellstrøm Ekstra Virgin Olivenolje