Hjemmelaget pepperkakehus
Eyvind Hellstrøm

Hjemmelaget pepperkakehus

25 minLett
kr 293,20
1 porsjonkr 102,19 per porsjon
Sett av noen timer til å lage pepperkaker og pepperkakehus. En herlig stund for både store og små! Husk at deigen må være klar dagen i forveien.

Pepperkakedeig
1 dlSukker
1 dlLønnesirup
150 gMeierismør
1 tsKardemomme
2 tsNellik (malt)
2 tsKanel
1 tsIngefær (malt)
6 dlHvetemel, siktet
0,5 tsBakepulver, stor
Melisglasur
250 gMelis
2 stkEggehvite
1 stkSitroner, økologisk, litt sitronsaft
1 tsEddik (Klar), eller litt eddik
Instruksjoner
1

Pepperkakedeig

2

Ha sukker, sirup, smør og krydder i en kjele. Varm opp under omrøring til alt er smeltet. Avkjøl før du blander inn hvetemel og plastfolie og la den stå kaldt over natten.

3

Kjevl ut til hus, hjerter eller stjerner i forskjellige størrelser og legg dem på stekebrett.

4

Stek pepperkakene i stekeovnen på 180 grader i ca. 10-12 min.

5

Visp eggehvitene lett. Visp inn melis og tilsett noen dråper sitron eller eddik. Fyll sprøyteposene og pynt hus og hjerter.

6

Pepperkakehus

7

Tegn ditt eget pepperkakehus på papir etter målene, se nederst.

8

Kjevle ut deigen ca. 3 millimeter tykk, og legg den direkte på stekeplaten. Bruk en silikonmatte eller bakepapir under.

9

Legg mønserdelen opp på deigen, og skjær ut delene med en skarp kniv. Husk hull for dører og vinduer, samt den utsnittet døren.

10

Stek delene og legg dem på rist for avkjøling.

11

Lim sammen delene til huset med smeltet sukker i en stekepanne til lys brun karamell.

12

Drypp de enkelte delene av huset i den smeltede karamellen, og sett dem sammen på et stødig underlag. La det stivne helt før du begynner å pynte.

13

Lag glasur, pynt vegger og tak. Bare fantasien setter grenser!

14

Tak: høyde 18 cm x bredde 36 cm, á to stykker.

15

Endevegg: høyde 18 cm, bredde 20 cm, skråtak 15 cm, á to stykker.

16

Sidevegg: høyde 18 cm, bredde 29 cm, á to stykker. Kutt ut dør høyde 18 cm, bredde 6 cm og vindu 6x6 cm på den ene sideveggen, og to vinduer á 6x6 cm på den andre sideveggen.

Foto:

Stian Broch