Juleribbe
Eyvind Hellstrøm

Juleribbe

3 t 30 minMiddels
kr 1 593,30
8 porsjonerkr 151,09 per porsjon
Hellstrøm sin kjente oppskrift på den perfekte, sprø juleribben!

Juleribbe
4 kgRibbe
50 gPepper, hel, grov kvernet
50 gSalt
1 stkHvitløk
2 håndfullSvisker, til pynt
Tilbehør
500 gMedisterkaker
500 gMedisterpølse
Brun saus
5 ssMeierismør
5 ssHvetemel, siktet
10 dlKjøttbuljong
3 dlMatfløte
0,5 tsSalt, havsalt
0,5 tsPepper, med kvern
Surkål
800 gHodekål
4 stkEple, grønne, i terninger
4 ssSjalottløk, finhakket
0,5 stkHvitvin, tørr
4 ssHonning
1 klypeSalt, havsalt
1 klypePepper, med kvern
2 tsKarve
1 klypeSpisskummen
1 ssEinerbær
1 ssMeierismør, til steking
Potet
2 kgPoteter
5 ssKruspersille, fersk, finhakket
5 ssMeierismør
Tyttebærsyltetøy
500 gTyttebærsyltetøy
Stekte epler
4 stkEple, grønne
4 ssMeierismør, til steking
Instruksjoner
1

Juleribbe

2

Snitt svoren med en skarp kniv. Krydre med svart pepper og salt på over- og undersiden av ribben og gni det godt inn. La ribben stå kjølig i to døgn.

3

Sett oven på 150 grader. Legg ribben med svoren opp i en langpanne, legg en tallerken eller en skål under ribben slik at den blir høyere på midten. Fyll på med en liter vann. Sett ribben inn i oven og la den steke i 3,5 timer. Hell på vann underveis. Sett opp ovnen til 200 grader den siste halvtimen.

4

La ribben få hvile i 20 minutter før du skjærer den opp. Sil av kraften og server den ved siden av ribben.

5

Server med medisterkaker, medisterpølser, brun saus, poteter, rørte tyttebær, stekte epler, rødkål og surkål.

6

Poteter

7

Vask potetene godt. Legg dem i kokende lettsaltet vann. La potetene småkoke i ca. 12-15 minutter.

8

Hell av vannet, og skrell potetene mens de er varme.

9

Tilsett smør og hakket persille i potetene rett før servering.

10

Brun saus

11

Smelt og brun smøret. Tilsett hvetemel og brun over svak varme til blandingen får en nøttebrun farge. Spe med varm kraft og rør godt. La sausen småkoke i cirka 10 minutter.

12

Tilsett fløte, og smak til med salt og pepper.

13

Surkål

14

Skjær kålen i fine strimler. Kutt opp epler i terninger. Finhakk sjalottløken.

15

Ha smør i en stor kjele (bruk gjerne ribbefett i stedet for smør), tilsett finstrimlet kål og rør godt rundt slik at det ikke blir brunt.

16

Ha i epleterningene og sjalottløken, fortsett å røre hele tiden. Skru opp varmen mot slutten, for å få ut væsken av kålen.

17

Tilsett deretter en halvflaske med hvitvin, honning, salt, pepper, kavre, kummin og knuste einebær.

18

Stekte epler

19

Vask eplene, fjern kjernen og del eplene i båter.

20

Stek eplene i smør i en varm panne til de har fått fin farge, cirka 2-4 minutter på hver side.

Foto:

Stian Broch