Legg til varer underveis i uken
Legger du til varer litt og litt gjennom uka er nesten hele jobben gjort når du skal legge inn neste bestilling
Juleribbe | ||
4 kg | Ribbe | |
50 g | Pepper, hel, grov kvernet | |
50 g | Salt | |
1 stk | Hvitløk | |
2 håndfull | Svisker, til pynt | |
Tilbehør | ||
500 g | Medisterkaker | |
500 g | Medisterpølse | |
Brun saus | ||
5 ss | Meierismør | |
5 ss | Hvetemel, siktet | |
10 dl | Kjøttbuljong | |
3 dl | Matfløte | |
0,5 ts | Salt, havsalt | |
0,5 ts | Pepper, med kvern | |
Surkål | ||
800 g | Hodekål | |
4 stk | Eple, grønne, i terninger | |
4 ss | Sjalottløk, finhakket | |
0,5 stk | Hvitvin, tørr | |
4 ss | Honning | |
1 klype | Salt, havsalt | |
1 klype | Pepper, med kvern | |
2 ts | Karve | |
1 klype | Spisskummen | |
1 ss | Einerbær | |
1 ss | Meierismør, til steking | |
Potet | ||
2 kg | Poteter | |
5 ss | Kruspersille, fersk, finhakket | |
5 ss | Meierismør | |
Tyttebærsyltetøy | ||
500 g | Tyttebærsyltetøy | |
Stekte epler | ||
4 stk | Eple, grønne | |
4 ss | Meierismør, til steking |
Juleribbe
Snitt svoren med en skarp kniv. Krydre med svart pepper og salt på over- og undersiden av ribben og gni det godt inn. La ribben stå kjølig i to døgn.
Sett oven på 150 grader. Legg ribben med svoren opp i en langpanne, legg en tallerken eller en skål under ribben slik at den blir høyere på midten. Fyll på med en liter vann. Sett ribben inn i oven og la den steke i 3,5 timer. Hell på vann underveis. Sett opp ovnen til 200 grader den siste halvtimen.
La ribben få hvile i 20 minutter før du skjærer den opp. Sil av kraften og server den ved siden av ribben.
Server med medisterkaker, medisterpølser, brun saus, poteter, rørte tyttebær, stekte epler, rødkål og surkål.
Poteter
Vask potetene godt. Legg dem i kokende lettsaltet vann. La potetene småkoke i ca. 12-15 minutter.
Hell av vannet, og skrell potetene mens de er varme.
Tilsett smør og hakket persille i potetene rett før servering.
Brun saus
Smelt og brun smøret. Tilsett hvetemel og brun over svak varme til blandingen får en nøttebrun farge. Spe med varm kraft og rør godt. La sausen småkoke i cirka 10 minutter.
Tilsett fløte, og smak til med salt og pepper.
Surkål
Skjær kålen i fine strimler. Kutt opp epler i terninger. Finhakk sjalottløken.
Ha smør i en stor kjele (bruk gjerne ribbefett i stedet for smør), tilsett finstrimlet kål og rør godt rundt slik at det ikke blir brunt.
Ha i epleterningene og sjalottløken, fortsett å røre hele tiden. Skru opp varmen mot slutten, for å få ut væsken av kålen.
Tilsett deretter en halvflaske med hvitvin, honning, salt, pepper, kavre, kummin og knuste einebær.
Stekte epler
Vask eplene, fjern kjernen og del eplene i båter.
Stek eplene i smør i en varm panne til de har fått fin farge, cirka 2-4 minutter på hver side.
Foto:
Stian Broch