Fisk
Kos
Tradisjonell mat
Bacon!
Julemat
Middag
- Alle oppskrifter
- Fisk
- Kos
- Tradisjonell mat
- Bacon!
- Julemat
- Middag
- Lutefisk
Lutefisk
fra Eyvind Hellstrøm
40 min
40 min
10 min
10 min forarbeid
Lett
14
har lagret oppskriften
kr
per porsjon
Lutefisk med bacon | |
---|---|
kg | lutefisk |
ss | salt, havsalt, riktig mengde? |
g | bacon |
håndfull | gressløk, frisk |
Saus | |
dl | matfløte |
g | smør |
ss | hvetemel, siktet |
ss | sennep |
ss | sennep, dijon |
ss | worcestershire-saus |
stk | sitron |
klype | cayennepepper |
g | smør |
klype | salt, havsalt |
klype | hvit pepper, malt |
Ertestuing | |
pk | erter, frosne |
g | smør |
klype | salt, havsalt |
klype | hvit pepper, malt |
Poteter | |
kg | poteter |
håndfull | kruspersille, frisk, finhakket |
ss | smør |
Lutefisk hører med til norsk jul. Denne versjonen serveres med sennepssaus, ertestuing og bacon.
Lutefisk
Start med sausen.
- Varm opp fløtemelken. Bland smør og hvetemel og litt salt til jevning. Rett før oppkok blander du inn jevningen. La det koke noen min. mens du rører kraftig med en visp.
- Sil sausen over i en annen kasserolle. Tilsett sennep, dijonsennep, worcestersaus, saften av 1 sitron og kajennepepper. Rør inn 50 gram smør for å gjøre sausen ekstra glatt og velsmakende. Smak til med salt og pepper.
- Del lutefisken i porsjonsstykker, og beregn gode biter per person. Legg fisken i glassform med lokk. Salt fisken godt med fingersalt. Sett på lokket og sett formen inn i ovnen på 180 grader i ca. 20 min.
- Stek baconterninger sprø og gyllenbrune og bland inn en bunt finhakket gressløk i baconfettet like før servering.
- Fisken må renne godt av før servering, den skal være fast. Server sammen med bacon, baconfett, sennepssaus, ertestuing og poteter.
Ertestuing
- Kok frosne erter i lettsaltet vann i 1 min.
- Ha de varme ertene over i en blender. Tilsett smør, og kjør til en glatt og fin puré.
- Smak til med salt og hvit pepper.
Poteter
- Vask potetene godt. Legg dem i kokende lettsaltet vann. La potetene småkoke i ca. 12-15 minutter.
- Hell av vannet, og skrell potetene mens de er varme.
- Tilsett smør og hakket persille i potetene rett før servering.
Foto: Stian Broch
Publisert
Kjøp hele denne retten med ett klikk!
kr
per porsjon
Vi foreslår disse varene til porsjoner: | |||
---|---|---|---|
![]() |
0 stk
Lutefisk Filet
Ikke lenger tilgjengelig Utilgj. Allerede i handlekurven Fersk, 500 g |
kr. | |
![]() |
0 stk
Maldonsalt
Bytt Basisvare Allerede i handlekurven 125 g |
kr. | |
![]() |
0 stk
Bacon
Bytt Allerede i handlekurven 130 g |
kr. | |
![]() |
0 stk
Gressløk Gourmet
Allerede i handlekurven Frisk i Pose, Etiopia, 20 g |
kr. | |
![]() |
0 stk
Matfløte
Bytt Allerede i handlekurven 0,3 l |
kr. | |
![]() |
0 stk
Ekte Meierismør
Bytt Basisvare Allerede i handlekurven 250 g |
kr. | |
![]() |
0 stk
Hvetemel Siktet
Bytt Basisvare Allerede i handlekurven Boks, 1 kg |
kr. | |
![]() |
0 stk
Pølsesennep
Bytt Allerede i handlekurven 490 g |
kr. | |
![]() |
0 stk
Honey Dijon Sennep
Bytt Allerede i handlekurven 230 g |
kr. | |
![]() |
0 stk
Worcestershire Sauce
Allerede i handlekurven 150 ml |
kr. | |
![]() |
0 stk
Sitroner
Bytt Allerede i handlekurven Spania, 2 stk |
kr. | |
![]() |
0 stk
Kajennepepper
Allerede i handlekurven Tørr, 62 g |
kr. | |
![]() |
0 stk
Hvit Pepper
Allerede i handlekurven Malt, 13 g |
kr. | |
![]() |
0 stk
Erter
Allerede i handlekurven 350 g |
kr. | |
![]() |
0 stk
Nypoteter Folva
Bytt Allerede i handlekurven Norge, 1 kg |
kr. | |
![]() |
0 stk
Kruspersille Gourmet
Allerede i handlekurven Frisk i Pose, Etiopia, 20 g |
kr. | |
Varer for kr
Nok til
porsjoner
Prisforklaring
|