Lutefisk
Eyvind Hellstrøm

Lutefisk

40 minLett
kr 1 333,40
6 porsjonerkr 164,77 per porsjon
Lutefisk hører med til norsk jul. Denne versjonen serveres med sennepssaus, ertestuing og bacon.

Lutefisk med bacon
3 kgLutefisk
3 ssSalt, havsalt
300 gBacon, skivet
1 håndfullGressløk, frisk
Saus
5 dlMatfløte
30 gMeierismør
2 ssHvetemel, siktet
2 ssSennep, fin
2 ssDijonsennep
1 ssWorcestershire-saus
1 stkSitroner, økologisk
1 klypeCayennepepper
50 gMeierismør
1 klypeSalt, havsalt
1 klypeHvit Pepper, malt
Ertestuing
2 pkErter, frosne
100 gMeierismør
1 klypeSalt, havsalt
1 klypeHvit Pepper, malt
Poteter
1 kgPoteter
1 håndfullKruspersille, fersk, finhakket
4 ssMeierismør
Instruksjoner
1

Lutefisk

2

Start med sausen.

3

Varm opp fløtemelken. Bland smør og hvetemel og litt salt til jevning. Rett før oppkok blander du inn jevningen. La det koke noen min. mens du rører kraftig med en visp.

4

Sil sausen over i en annen kasserolle. Tilsett sennep, dijonsennep, worcestersaus, saften av 1 sitron og kajennepepper. Rør inn 50 gram smør for å gjøre sausen ekstra glatt og velsmakende. Smak til med salt og pepper.

5

Del lutefisken i porsjonsstykker, og beregn gode biter per person. Legg fisken i glassform med lokk. Salt fisken godt med fingersalt. Sett på lokket og sett formen inn i ovnen på 180 grader i ca. 20 min.

6

Stek baconterninger sprø og gyllenbrune og bland inn en bunt finhakket gressløk i baconfettet like før servering.

7

Fisken må renne godt av før servering, den skal være fast. Server sammen med bacon, baconfett, sennepssaus, ertestuing og poteter.

8

Ertestuing

9

Kok frosne erter i lettsaltet vann i 1 min.

10

Ha de varme ertene over i en blender. Tilsett smør, og kjør til en glatt og fin puré.

11

Smak til med salt og hvit pepper.

12

Poteter

13

Vask potetene godt. Legg dem i kokende lettsaltet vann. La potetene småkoke i ca. 12-15 minutter.

14

Hell av vannet, og skrell potetene mens de er varme.

15

Tilsett smør og hakket persille i potetene rett før servering.

Foto:

Stian Broch