Juleribbe med saltbakte poteter
Eyvind Hellstrøm

Juleribbe med saltbakte poteter

4 t 20 minMiddels
kr 1 458,30
8 porsjonerkr 138,26 per porsjon
Hellstrøm har mange versjoner av tilbehør til juleribba, prøv denne med saltbakte poteter og rødkål med fiken!

Ribbe
4 kgRibbe
1 klypeSalt, havsalt
1 klypePepper, hel, grovknust
3 ssSoyasaus
2 ssWorcestershire-saus
4 ssHvetemel, siktet
Grønnsaker til sjyen
3 stilkGulrøtter
1 stilkStangselleri
2 stkGul løk
8 feddHvitløk
Rødkål med fiken
3 ssMeierismør
2 ssOlivenolje, liten
1 stkRødkål
3 stkSjalottløk
4 stkFiken, tørkede
6 stkFiken, ferske
2 ssEddik (Brun)
2 ssBalsamico Vineddik
Saltbakte mandelpoteter
32 stkMandelpotet
1 pkSalt
1 håndfullGressløk, frisk
1 klypePepper, med kvern
1 ssMeierismør
Smørdampet rosenkål
2 stkSjalottløk
400 gRosenkål, fryst
3 stkEinerbær
2 ssMeierismør
Instruksjoner
1

Ribbe

2

1-2 dager før du skal steke ribba: Riss rutemønster i svoren og gi den godt inn med salt og grovknust pepper. Dekk ribba med plastfilm og la den stå kaldt et døgn eller to. På selve stekedagen lar du ribba stå i romtemperatur en times tid før du steker.

3

Skrelle og grovkutte gulrot , selleristang og løk . Ha olivenolje, grønnsakene og hele hvitløksfedd med skallet på i en panne, stek lett i 2 minutter. Legg alt over i en stor ovnspanne sammen med noen kvister frisk rosmarin og timian. Grønnsakene og aromatene gir grunnlaget for en fantastisk saus.

4

Legg ribbestykket på grønnsakene og husk at svorsiden skal ned. Hell deretter på vann til det såvidt dekker svoren . Sett i ovnen på 180 grader. Snu ribbestykket etter 1 time og stek ytterligere 1 time med svorsiden opp. Still termostaten på 220 grader og stek en ny halvtime og øse jevnlig med sjyen fra panna over ribbesvoren i denne siste fasen. Følg nøye med på svoren i siste fase for å unngå at den brenner seg – det kan skje fortere enn du tror! Løft ut ribba og la den hvile 1 time før du skjærer i den.

5

I panna har du nå gjennom stekeprosessen fått en flott sjy - tilsett 2-3 ss soyasaus, 2 ss worchestersaus og dryss over 2-3 ss mel. La melet synke ned i sjyen og rør om. Sil deretter sjyen over i en kjele og mos grønnsakene og urtene ned i sjyen gjennom sikten med baksiden av en øse. La sjyen småkoke i kjelen noen minutter. Du har nå en flott og smakfull saus.

6

Rødkål med fiken

7

Fres smør og olivenolje i en kjele på god varme.

8

Tilsett finstrimlet rødkål og finhakket sjalottløk . Bland godt.

9

Tilsett finhakkede tørkede fiken og ferske fikene delt i båter. Smak til med en klype salt. Alt freses i kjelen.

10

Tilsett eddik og balsamico og bland godt. Sett på lokk og kok forsiktig på lav varme i ca 20 minutter.

11

Saltbakte poteter

12

Vask potetene. Dekk bunnen av en ildfast form med salt, legg i poteten og dekk dem med mer salt. Når skallet beholdes blir ikke potetene mere salte enn de skal være, saltet tar bare vare på fuktigheten og den gode smaken i potetene. Sett formen i ovnen på 200 grader og bak potetene ca 25 min til de er møre.

13

Ta potetene ut av formen, skrell dem og knus dem med en gaffel. Tilsett litt svart pepper, finhakket gressløk og litt smør.

14

PS: Hvis du ikke har plass i ovnen til å saltbake potetene, kan du koke dem i lettsaltet vann Husk å behold skallet på. Hell av vannet og la dem dampe tørre og gjør resten som over.

15

Smørdampet rosenkål

16

Begynn med å fjerne de brune bladene ytterst på rosenkål. Del kålen i 2 eller 4.

17

Dekk bunnen av en kjele med litt vann, tilsett 2 ss smør og kok opp.

18

Tilsett rosenkålen. Tilsett umiddelbart finhakket sjalottløk og 2-3 grovknuste enebær.

19

Fosskok rosenkålen I ca to minutter og vips så er den ferdig!

Foto:

Stian Broch