Du har ingen varer i handlekurven

Trenger du hjelp til å komme i gang?
Slik handler du på Kolonial.no

Juleribbe med saltbakte poteter

fra Eyvind Hellstrøm

4 t 20 min
15 min forarbeid
Middels
Ribbe
kg tynnribbe
klype salt, havsalt
klype pepper (hel), grovknust
ss soyasaus
ss worcestershire-saus
ss hvetemel, siktet
Grønnsaker til sjyen
stilk gulrot (økologisk)
stilk stangselleri
stk gul løk, økologisk
fedd hvitløk
Rødkål med fiken
stk rødkål
stk sjalottløk
stk fiken, tørkede
stk fiken, ferske
ss eddik (brun)
ss balsamico vineddik
Saltbakte mandelpoteter
stk mandelpotet
pk salt
håndfull gressløk, frisk
klype pepper
ss smør
Smørdampet rosenkål
stk sjalottløk
g rosenkål, fryst
stk einerbær
ss smør

Hellstrøm har mange versjoner av tilbehør til juleribba, prøv denne med saltbakte poteter og rødkål med fiken!

Ribbe

1-2 dager før du skal steke ribba: Riss rutemønster i svoren og gi den godt inn med salt og grovknust pepper. Dekk ribba med plastfilm og la den stå kaldt et døgn eller to. På selve stekedagen lar du ribba stå i romtemperatur en times tid før du steker.

  1. Skrelle og grovkutte gulrot , selleristang og løk . Ha olivenolje, grønnsakene og hele hvitløksfedd med skallet på i en panne, stek lett i 2 minutter. Legg alt over i en stor ovnspanne sammen med noen kvister frisk rosmarin og timian. Grønnsakene og aromatene gir grunnlaget for en fantastisk saus.
  2. Legg ribbestykket på grønnsakene og husk at svorsiden skal ned. Hell deretter på vann til det såvidt dekker svoren . Sett i ovnen på 180 grader. Snu ribbestykket etter 1 time og stek ytterligere 1 time med svorsiden opp. Still termostaten på 220 grader og stek en ny halvtime og øse jevnlig med sjyen fra panna over ribbesvoren i denne siste fasen. Følg nøye med på svoren i siste fase for å unngå at den brenner seg – det kan skje fortere enn du tror! Løft ut ribba og la den hvile 1 time før du skjærer i den.
  3. I panna har du nå gjennom stekeprosessen fått en flott sjy - tilsett 2-3 ss soyasaus, 2 ss worchestersaus og dryss over 2-3 ss mel. La melet synke ned i sjyen og rør om. Sil deretter sjyen over i en kjele og mos grønnsakene og urtene ned i sjyen gjennom sikten med baksiden av en øse. La sjyen småkoke i kjelen noen minutter. Du har nå en flott og smakfull saus.

Rødkål med fiken

  1. Fres smør og olivenolje i en kjele på god varme.
  2. Tilsett finstrimlet rødkål og finhakket sjalottløk . Bland godt.
  3. Tilsett finhakkede tørkede fiken og ferske fikene delt i båter. Smak til med en klype salt. Alt freses i kjelen.
  4. Tilsett eddik og balsamico og bland godt. Sett på lokk og kok forsiktig på lav varme i ca 20 minutter.

Saltbakte poteter

  1. Vask potetene. Dekk bunnen av en ildfast form med salt, legg i poteten og dekk dem med mer salt. Når skallet beholdes blir ikke potetene mere salte enn de skal være, saltet tar bare vare på fuktigheten og den gode smaken i potetene. Sett formen i ovnen på 200 grader og bak potetene ca 25 min til de er møre.
  2. Ta potetene ut av formen, skrell dem og knus dem med en gaffel. Tilsett litt svart pepper, finhakket gressløk og litt smør.
PS: Hvis du ikke har plass i ovnen til å saltbake potetene, kan du koke dem i lettsaltet vann Husk å behold skallet på. Hell av vannet og la dem dampe tørre og gjør resten som over.

Smørdampet rosenkål

  1. Begynn med å fjerne de brune bladene ytterst på rosenkål. Del kålen i 2 eller 4.
  2. Dekk bunnen av en kjele med litt vann, tilsett 2 ss smør og kok opp.
  3. Tilsett rosenkålen. Tilsett umiddelbart finhakket sjalottløk og 2-3 grovknuste enebær.
  4. Fosskok rosenkålen I ca to minutter og vips så er den ferdig!

Foto: Stian Broch

Publisert

Funnet feil i oppskriften?

Skriv ut oppskriften

Vi foreslår disse varene til porsjoner:
Produktbilde
0 stk Strøm-Larsen Tynnribbe/Flatribbe Strøm-Larsen, 4 kg Allerede i handlekurven kr.
Produktbilde
0 stk Toro Havsalt Med Kvern, 150 g Basisvare Allerede i handlekurven kr.
Produktbilde
0 stk Toro Hel Sort Pepper 65 g Allerede i handlekurven kr.
Produktbilde
0 stk Kikkoman Soyasaus Mindre Salt 150 ml Basisvare Allerede i handlekurven kr.
Produktbilde
0 stk Heinz Worcestershire Sauce 150 ml Allerede i handlekurven kr.
Produktbilde
0 stk Møllerens Hvetemel Siktet, 1 kg Basisvare Allerede i handlekurven kr.
Produktbilde
0 stk Økologiske Gulrøtter Pakke, 750 g Allerede i handlekurven kr.
Produktbilde
0 stk Stangselleri 1 stk Allerede i handlekurven kr.
Produktbilde
0 stk Økologisk Gul Løk 500 g Allerede i handlekurven kr.
Produktbilde
0 stk Hvitløk 3pk, 100 g Allerede i handlekurven kr.
Produktbilde
0 stk Rødkål 1,5 kg Allerede i handlekurven kr.
Produktbilde
0 stk Sjalottløk I nett, 200 g Allerede i handlekurven kr.
Produktbilde
0 stk Helios Fiken Økologisk, 150 g Allerede i handlekurven kr.
Produktbilde
0 stk Fiken 4 stk Allerede i handlekurven kr.
Produktbilde
0 stk Idun Eddik 7% Brun, 0,6 l Basisvare Allerede i handlekurven kr.
Produktbilde
0 stk Il Torrione Balsamico Vineddik 0,25 l Allerede i handlekurven kr.
Produktbilde
0 stk Potet Amandine Koking, Helsteking, Frankrike, 2,5 kg Allerede i handlekurven kr.
Produktbilde
0 stk Jozo Jozo Fint Salt Med Jod, 1 kg Allerede i handlekurven kr.
Produktbilde
0 stk Gressløk Frisk i potte, 1 stk Utilgj. Allerede i handlekurven kr.
Produktbilde
0 stk Santa Maria Tellicherry pepper Med kvern, 70 g Basisvare Allerede i handlekurven kr.
Produktbilde
0 stk Tine Ekte Meierismør 500 g Basisvare Allerede i handlekurven kr.
Produktbilde
0 stk REMA 1000 Rosenkål 600 g Allerede i handlekurven kr.
Produktbilde
0 stk Toro Einebær 41 g Allerede i handlekurven kr.
Varer for kr
Nok til porsjoner
 Prisforklaring

Kolonial.no er Norges største matbutikk på nett. Vi har utvalg som et supermarked, fantastisk kvalitet og ordentlig lave priser.
Bli kunde!

Legg i handleliste

eller lag en ny handleliste

eller velg en av listene dine


Lagt til!

Se handlelisten