Hopp til hovedinnholdet

Du har ingen varer i handlekurven

Trenger du hjelp til å komme i gang?
Slik handler du på Kolonial.no

40 min
10 min forarbeid
Lett
Brød
g hvetemel, siktet
g hvetemel, sammalt, grovmalt
g rugmel, sammalt, fint
ts gjær, tørr
ts salt, havsalt
dl vann, kaldt

Grytebrød, eltefritt brød, no-knead-bread, er en etterhvert velkjent brødbakingsteknikk. Den er enkel, fleksibel og så og si feilfri.


De fleste oppskrifter rundt omkring på webben har utgangspunkt i en deig med 500 gram mel. Det er bare sløsing av arbeidskraft og tid, skal du først bake et brød så baker du med 1 kg mel. De fleste oppskriftene har også en rutine etter den lange kaldhevingen, der brødet legges ut på benken med masse mel, brettes et par ganger og hever videre i 2 timer. Dette er også helt unødvendig, skaper bare masse søl og krever ekstra innsats. Hele poenget med dette brødet er jo at det er så utrolig enkelt, så dermed stryker vi den biten av oppskriften. Det du sitter igjen med er da i all sin enkelthet; bland sammen noen ting, vent et døgn, stek, spis. Huleboerbrød.

  1. Finn frem en stor arbeidsbolle. Vei og mål opp alle de tørre ingrediensene og ha de over i denne bollen. Røres lett sammen.
  2. Hell så over det kalde vannet, og rør dette sammen med en sleiv. Deigen skal være ganske våt. Dekk så arbeidsbollen med plastfilm, og legg over et kjøkkenhåndkle. La deigen stå i romtemperatur.
  3. De neste 24 timene skal livet ditt leves akkurat som før, dog gjerne litt bedre. Få ut potensialet ditt. Gjør moren din stolt. Vær en god kjæreste, mann, hustru, datter, sønn, osv.
  4. Etter noe rundt 18 til 24 timer så er brøddeigen din ferdig. Da setter du en solid gryte med tilpasset lokk, gjerne støpejernsgryte, inn i ovnen, og setter den på 250 grader. La gryta stå i en halvtimes tid.
  5. Ut med gryta, dryss litt mel i bunn og hell, skrap, få deigen over i gryta. Jeg drysset også over litt solsikkefrø. På med lokket og inn i ovnen.
  6. La brødet steke på 250 grader med lokk, i 30 minutter. Ta så av lokket, senk temperaturen til 200 grader og stek i ytterligere 15 minutter.
  7. Sannsynligvis er brødet ditt perfekt stekt nå, men det kan være stor forskjell på gryten man bruker, og ikke minst ovnen. Så om du har et nøyaktig digitalt steketermometer så kan du sjekke kjernetemperaturen på brødet. Når den viser 96 grader så er du i mål. 
  8. La brødet hvile på rist en halvtimes tid. Frem med brødkniven, kviteseidsmøret og et stort glass melk.

For fremgangsmåte til oppskriften, følg denne linken til HeiaMat

Publisert

Funnet feil i oppskriften?

Skriv ut oppskriften

Vi foreslår disse varene til porsjoner:
Hvetemel Siktet, 2 kg
0 stk Hvetemel
Bytt Basisvare Allerede i handlekurven Siktet, 2 kg
kr.
Sammalt Hvete Grovmalt 1 kg
0 stk Sammalt Hvete Grovmalt
Bytt Allerede i handlekurven 1 kg
kr.
Rug Sammalt Fin, 1 kg
0 stk Rug Sammalt
Utilgj. Allerede i handlekurven Fin, 1 kg
kr.
Tørrgjær Original 5 poser, 65 g
0 stk Tørrgjær Original
Bytt Allerede i handlekurven 5 poser, 65 g
kr.
Maldonsalt 125 g
0 stk Maldonsalt
Bytt Basisvare Allerede i handlekurven 125 g
kr.
Varer for kr
Nok til porsjoner
 Prisforklaring
Mange som liker dette liker også

Kolonial.no er Norges største matbutikk på nett. Vi har utvalg som et supermarked, fantastisk kvalitet og ordentlig lave priser.
Bli kunde!

Legg i handleliste

eller lag en ny handleliste

eller velg en av listene dine


Lagt til!

Se handlelisten